Friday 8 March 2019

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2019




ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

Οι οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου με μία μικρή θεατρική δημιουργία η καθεμιά, θα εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Στρατής Πανούριος, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. 

Η εκδήλωση για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αφιερώνεται στον αείμνηστο Γιώργο Ανδρονίδη (09/08/1924 - 22/06/2018), ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Θεάτρου Βελγίου, με ενεργή και αδιάκοπη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα των Βρυξελλών για πάνω από 25 χρόνια, προς αναγνώριση του ταλέντου του και της συνεισφοράς του. 



Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι με αλφαβητική σειρά: 
1.  ΑλΜΑ
2.  Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών
3.  Ελληνικό Θέατρο Βελγίου
4.  Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών
5.  ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών
6.  Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών
7.  NOTA THEATRALE
8.  Υ-GREC 

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από έργα των Δ. Κεχαΐδη, Π. Μέντη, Θ. Παπαγεωργίου, Ε. Τσολακίδη, Α. Φλουράκη, Δ. Ψαθά και της θεατρικής ομάδας ex-animo σε ενιαία παράσταση.    

Οι ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου διοργανώνουν κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Θεάτρου για δεύτερη φορά το 2019. Η ημέρα αυτή είναι κάθε χρόνο η 27η Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τη σημαντικότερη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα της θεατρικής τέχνης, που συστήθηκε το 1948 στην Πράγα, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, και εορτάζεται σε 100 και πλέον χώρες. Οι αρχές που τιμούμε όλοι μαζί την ημέρα αυτή είναι ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία, η συμβολή του στην αμοιβαία κατανόηση ατόμων και λαών και η άσκηση της πολιτιστικής έκφρασης χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων ή εθνικότητας. Κάθε χρόνο μια προσωπικότητα του θεάτρου απευθύνει ένα κατάλληλο παγκόσμιο μήνυμα για την ημέρα αυτή. Εφέτος, το μήνυμα γράφτηκε από τον διακεκριμένο Κουβανό σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα και καθηγητή θεάτρου Carlos CELDRÁN. Παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα (μετάφραση στα ελληνικά του Αριστείδη Λαυρέντζου από την Ομάδα ΘΕΣΠΙΣ): 

"Η θεατρική πατρίδα μου είναι εκείνες οι στιγμές συνάντησης με τους θεατές που φτάνουν στο θέατρό μας κάθε βράδυ, από τις πιο ποικίλες γωνιές της πόλης μου, για να μας συνοδεύσουν και να μοιραστούν μαζί μας μερικές ώρες, λίγα λεπτά. Με αυτές τις μοναδικές στιγμές χτίζω τη ζωή μου, παύω να είμαι ο εαυτός μου, να υποφέρω για τον εαυτό μου και ξαναγεννιέμαι και καταλαβαίνω την έννοια του θεατρικού λειτουργήματος: να ζεις στιγμές καθαρής εφήμερης αλήθειας, όπου ξέρουμε ότι αυτό που λέμε και κάνουμε εκεί κάτω από τα φώτα της σκηνής, είναι αληθινό και αντικατοπτρίζει το πιο βαθύ, το πιο προσωπικό μέρος της ύπαρξής μας. Η θεατρική μου χώρα, η δική μου και αυτή των ηθοποιών μου, είναι μια χώρα που υφαίνεται από εκείνες τις στιγμές όπου αφήνουμε πίσω μας τις μάσκες, τη ρητορική, τον φόβο να είμαστε αυτό που είμαστε, και δίνουμε ο ένας στον άλλον τα χέρια στο σκοτάδι."       
                                     
Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό να τιμήσει την ημέρα αυτή, πρώτον για το συμβολισμό που περιέχει και δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο σκέψεων για την σκηνική συνεργασία των οκτώ ελληνικών θεατρικών ομάδων – αριθμός μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες κάθε άλλης «ξένης» γλώσσας ομιλούμενης σε αυτή την πόλη – σε  ένα κοινό θέαμα, με προοπτική να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες κοινές εκδηλώσεις και στη συνέχεια, με τη στήριξή σας.

Πληροφορίες-πώληση εισιτηρίων: Περίπλους, rue Froissart 115, τηλέφωνο 02 230 93 35 και στα τηλέφωνα 0496 557275 και 0495 210038. 
Γενική είσοδος: 12 €



No comments: