Monday 27 September 2010

Βιογραφικό σημείωμα

ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών.
Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Παρουσίασε σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Με τον ʽʽΑθηναϊκό Θίασο Σκιώνʼʼ του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).
Το 1998, ίδρυσε το «Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη.
Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1990 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.
Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων.
Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρουσιάζει παραστάσεις παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών.
Είναι αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Θεάτρου Σκιών Δήμου Ζωγράφου.



Οι υποθέσεις από τα έργα που θα παρουσιάσει στο κοινό των Βρυξελλών:

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ

Ενας αιμοβόρος φιδόδράκος κατοικεί στο σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στην κεντρική δεξαμενή από όπου υδρεύεται η πόλη. Οι κάτοικοι διψούν και οι καλλιέργειες αφανίζονται. Ο Διοικητής ανακοινώνει πως όποιος σκοτώσει το θηρίο, θα λάβει μεγάλη αμοιβή, αξιώματα και την μονάκριβη κόρη του για σύζυγο. Ο Καραγκιόζης προσπαθεί να βοηθήσει τους γενναίους που καταφθάνουν για να αναμετρηθούν με το καταραμένο φίδι. Το παλαιότερο έργο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

ΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Ο κύριος Δημητράκης οργανώνει μια γιορτή όπου η κόρη του θα επιλέξει τον μέλλοντα συζυγό της. Ο Καραγκιόζης, με σύσταση του Χατζηαβάτη, πηγαίνει να εργαστεί ως υπηρέτης. Μέσα όμως πολλά κωμικά επεισόδια, θα φέρει πολλές εκπλήξεις κι ένα αναπάντεχο φινάλε.


Σας περιμένουμε!

No comments: